22 APRIL 2024
 

HERR-EM 2017 I SCHWEIZ

Dan-Åke Olsson vann EM för amatörer i Schweiz. Här följer texten från Travrondens artikel.

Mästerskapet inleddes med två lopp i schweiziska Avenches. Dan-Åke Olsson, boende i Ljungbyholm söder om Kalmar, var sexa i det första loppet. Vann gjorde tysken Hans-Jürgen von Holdt. I loppet efter blev Dan-Åke Olsson femma, knappt före just tyske von Holdt. Där avgjordes även mästerskapet skulle det visa sig.
– Ja, jag satt fast i sista sväng, men lyckades komma ut och min häst tog sig förbi tysken i sista steget. När de räknade på det sen var det den poängen som avgjorde till min fördel, berättar Dan-Åke Olsson strax innan guldbanketten ska ta sin början.
Dan-Åke och de andra kuskarna tog sig efter loppen i Avenches tio mil västerut till franska Divonne-Bain för ytterligare två lopp. Men för Dan-Åke blev det bara ett, men det räckte.
Tillsammans med Biésolo Orange (e. Quai Bourbon) var Dan-Åke överlägsen. Ekipaget tog från perfekt femtespår bakom bilen ledningen och ryckte tidigt åt sig en lucka på 20 meter ner till övriga konkurrenter. Luckan växte successivt och över upploppet kunde Dan-Åke Olsson i lugn och ro göra segergest innan mållinjen. Men då visste han inte att det sedermera skulle vara en guldgest.
– Nej, det var ett lopp kvar då. Men det var för få hästar så jag fick inte plats i loppet. Men det höll ändå, säger Dan-Åke och fortsätter:
– Det här var grädde på moset. Jag har vunnit medaljer i Australien tidigare, men aldrig varit med i EM så det här var fantastiskt kul. Arrangemanget var väldigt lyckat och jag har inget att klaga på. Hästarna jag kört har hållit ganska bra klass. Den jag vann med segrade på en 1.14-tid, säger Dan-Åke.